Categorieën
gebruiksvriendelijkheid WordPress

23 dingen die je wellicht niet wist van de nieuwe WordPress editor

Inmiddels werk ik al weer een aardig tijdje met de nieuwe WordPress editor. Ik vind het een enorme verbetering t.o.v. de oude editor. Graag deel ik een aantal handigheidjes met je die ik de afgelopen tijd ontdekt heb en het werken met de nieuwe WordPress editor een stuk makkelijker maakt.

Nog onbekend met de nieuwe WordPress editor? Bekijk dit korte introductiefilmpje over de nieuwe WordPress editor.

Wel even een disclaimer. De mogelijkheden in dit artikel zitten allemaal standaard in de nieuwe WordPress editor. Maar, het hangt af van het WordPress theme dat je gebruikt of deze opties ook worden weergeven op je website.

Laten we beginnen.

1. Breedte aanpassen

Een beetje afwisseling in je pagina opmaak is wel zo mooi. Wat zou het fijn zijn bijvoorbeeld als je een afbeelding net iets breder kan maken dan je tekst. Goed nieuws, dat kan met de nieuwe WordPress editor!

Blokbreedte instellen in WordPress.

Van heel wat blokken kun je de breedte instellen. Naast de standaard breedte, heb je de keus uit grote breedte en volledige breedte. Deze breedte instelling kun je gebruiken voor blokken als: afbeeldingen, videos, galerijen, videos, tabellen, kolommen en omslagafbeeldingen.

Geen reden meer dus voor saaie pagina’s!

2. Stijl die knoppen

Met de nieuwe WordPress editor kun je nu ook knoppen (buttons) toevoegen aan je pagina. Wat je wellicht nog niet wist, je hebt de keus uit drie stijlen voor je knop.

Verschillende stijlen voor je knoppen in WordPress.

Standaard wordt een knop weergegeven met een achtergrondkleur en afgeronde hoeken. Maar je kunt ook kiezen voor een knop zonder achtergrondkleur en omlijning of een knop met rechte hoeken.

Ok, het is niet spectaculair. Maar vroeger was dit niet mogelijk zonder ingewikkelde trucs of plugins. Nu zit het standaard in WordPress.

3. Vervangen afbeelding

Mijn ervaring is dat veel gebruikers die een afbeelding willen vervangen dat als volgt doen. Eerst afbeelding verwijderen en vervolgens een nieuwe toevoegen. Prima natuurlijk, maar het kan makkelijker en sneller.

Afbeelding vervangen in WordPress editor.

Wil je een afbeelding vervangen? Selecteer het potloodje en kies de nieuwe afbeelding.

Dat is het.

(En vergeet niet je pagina op te slaan…)

4. Blokken toevoegen

Blokken toevoegen kan in de nieuwe WordPress editor op veel verschillende manieren (ik laat ze allemaal zien). Het plusje + links bovenin is misschien wel de bekendste.

Nieuw blok toevoegen.

Maar wist je dat er twee verborgen plusjes zijn? Ok, niet handig dat ze verborgen zijn. Maar als je eenmaal weet hoe je die kunt vinden is het wel superhandig.

Nieuw blok toevoegen.

Het eerste ‘verborgen’ plusje gebruik je als volgt:

  1. Selecteer het blok waaronder je een blok wilt toevoegen. Bij een blok met tekst, zet je cursus aan het einde van het blok.
  2. Selecteer enter. Er verschijnt een witte regel.
  3. Beweeg je muis over de witte regel.
  4. Aan de linkerkant verschijnt een plusje. Gebruik deze om een nieuw blok toe te voegen.
Nieuw blok toevoegen met het tweede ‘verborgen’ plusje.

Het tweede ‘verborgen’ plusje gebruik je zo:

  1. Ga met je muis op het blok staan waaronder je een nieuw blok wilt toevoegen.
  2. Beweeg je muis langzaam naar beneden.
  3. Er verschijnt onder het blok een plusje. Selecteer deze en kies het blok dat je wilt toevoegen.

5. Shortcuts voor blokken

Er is nog een handige en snelle manier om blokken toe te voegen. Vooral handig als je de bloknamen kent.

Nieuw blok toevoegen met shortcuts.
  1. Selecteer het blok waaronder je een blok wilt toevoegen. Bij een blok met tekst, zet je cursus aan het einde van het blok.
  2. Selecteer enter. Er verschijnt een witte regel. Check of je cursor aan het begin van de regel staat.
  3. Type een slash ‘/’. Er verschijnt een popup scherm met een lijst met blokken.
  4. Type de eerste letter(-s) van het blok dat je wilt toevoegen. Het juiste blok verschijnt vanzelf. Selecteer enter en je blok wordt toegevoegd.

6. Invoegen blok voor/na

Nog een manier om blokken toe te voegen is via het blok submenu. Het blok submenu open je via de button met de drie puntjes.

Het geopende blok submenu.

In het geopende submenu staan de opties Invoegen voor en Invoegen na. Hiermee kun je boven en onder het huidige blok een nieuw blok toevoegen.

7. Blok verwijderen

Via het blok submenu kun je ook een blok verwijderen. Selecteer het blok submenu en Blok verwijderen staat onderaan.

Je kunt overigens ook met backspace de meeste blokken verwijderen. Selecteer een blok en vervolgens backspace. Bij tekstblokken – zoals koppen en paragraven – verwijder je eerst de tekst en vervolgens het blok zelf.

8. Blok kopiëren

Wil je een blok nog een keer gebruiken? Ook dat kan via het blok submenu. Een blok kopiëren doe je met de optie Dupliceren.

9. Tekstgrootte

Met de nieuwe WordPress editor zijn er meer mogelijkheden voor het opmaken van tekst. Ga er zorgvuldig mee om! Niet iedereen vindt rode letters op een gele achtergrond mooi :).

Ik laat je drie mogelijkheden zien: tekstgrootte, initiaal en achtergrondkleur.

Je kunt de tekstgrootte van paragraven instellen. Selecteer het paragraaf blok en aan de rechterkant vind je de blokinstellingen. Bij de optie Tekstgrootte kun je met een dropdown menu kiezen uit de verschillende opties.

Tekstgrootte instellen.

Zie je de blokinstellingen niet? Misschien heb je de documentinstellingen open staan. Selecteer het paragraafblok en de blokinstellingen staan rechts op je scherm.

10. Initiaal

Onder tekstgrootte vind je de optie voor een initiaal. Met een initiaal wordt de eerste letter van een paragraaf groot weergegeven. Een initiaal is handig om de focus van de lezer te vangen.

11. Kleuren

Met de laatste optie kun je de achtergrond- en tekstkleur instellen. Er worden een aantal voorgeselecteerde kleuren getoond, maar je kunt ook je eigen kleur kiezen. Maar wees gewaarschuwd, want met deze optie zou je wel eens ruzie met je webdesigner kunnen krijgen.

12. Oeps, foutje

Iedereen maakt fouten, dus waarom niet een functie om je fouten ongedaan te maken? Nou, die is er. Met een druk op de knop haal je die rare achtergrondkleur weer weg.

Stappen ongedaan maken.

Met pijltje terug maak je stappen ongedaan. Deze buttons vind je links bovenin je scherm. Je kunt ook stappen ongedaan met Ctrl + Z (Windows) of Cmd + Z (Apple).

Let op, dit werkt tot de laatste keer dat je je pagina hebt opgeslagen (Bijgewerkt).

Wil je een nog oudere versie van je pagina terughalen? Ook dat kan. Daarvoor is er de optie revisies. Die vind je aan de rechterkant van je scherm onder de tab Document.

13. Wijzig bloktype

De meeste blokken kun je veranderen naar een ander type blok. Bijvoorbeeld, van paragraaf naar titel, of van gewone afbeelding naar galerij.

Bloktype wijzigen.

Hoe je dit doet? Ga met je muis naar het blok icoon. Dat is het icoontje helemaal links in het blokmenu. Als je met je muis op dit icoontje zit, verandert het in twee pijlen. Daarmee wordt aangegeven dat je het bloktype kunt wijzigen.

In welk type je een blok kunt wijzigen, hangt van het blok af.

14. Verplaatsen van blokken

Het handige van de nieuwe WordPress editor is dat je de inhoud van je pagina makkelijk kunt husselen. Elk onderdeel heeft namelijk zijn eigen blok – tekst, kopjes, afbeeldingen etc.. WordPress biedt twee manieren om je blokken te verplaatsen. Slepen met je muis en verplaatsen via pijltjes buttons.

Maak gebruik van deze puntjes als je het blok versleept met je muis.

Je kunt een blok verplaatsen door het op te pakken en naar de juiste plek te slepen (drag ‘n drop). Hiervoor plaats je de cursor op een blok. Aan de linkerkant zie je een button met stippen. Gebruik deze button om het blok te verslepen.

Selecteer een pijl om een blok te verplaatsen.

Gebruik de pijltjes om een blok omhoog of omlaag te verplaatsen op de pagina.

15. Getallen enzo

Altijd al willen weten uit hoeveel woorden je blogbericht bestaat? Met de nieuwe functie Inhoudsstructuur verteld WordPress het volgende over je pagina:

  • hoeveel woorden
  • hoeveel koppen
  • hoeveel paragraven
  • hoeveel blokken

Bovendien toont deze functie je een handig overzicht van je pagina.

Handige getallen en de inhoudsstructuur van je pagina.

In oude versies van WordPress kon je het aantal woorden ook zien. Maar deze functie hebben ze dus behoorlijk uitgebreid. (En misschien wist je wel niet waar WordPress dat aantal woorden liet zien…)

16. Snel naar…

De bloknavigatie in de nieuwe WordPress editor.

Heb je een pagina met veel inhoud? Dan kun je Bloknavigatie gebruiken om snel naar de juiste plek te gaan. Bloknavigatie is een lijst van alle blokken op je pagina. Bloknavigatie vind je links bovenin je scherm.

17. Stijl je tabel

Met de nieuwe WordPress editor kun je tabellen toevoegen aan je pagina. Echt fijn, want dat kon voorheen alleen met plugins (of HTML). Wat veel gebruikers niet weten is dat je kunt kiezen uit twee stijlen voor je tabel.

Deze stijlopties voor je tabel vind je aan de rechterkant van je scherm bij de blokinstellingen.

Stijlen voor de tabelblok.

Let wel, het hangt van je WordPress theme af of de tabelstijlen ook weergegeven worden op je website.

18. Scheidingslijnen

Net als je voor je tabel, heeft de scheidingslijn ook meerdere stijlen: standaard, breed en stippen. Ook de stijl van de scheidingslijn kies je in de blokinstellingen.

19. Kolommen instellen voor je gallerij

Een gallerij is een verzameling afbeeldingen die in een layout van meerdere kolommen wordt weergegeven. Kom je er later achter dat drie kolommen beter staat is dan twee? Dan kun je dit eenvoudig aanpassen.

Keuze voor aantal kolommen vind je bij de galerij blokinstellingen (rechterkant van je scherm).

Instellen aantal kolommen voor de galerijblok.

Voor de galerij komt het instellen van de blokbreedte goed van pas. Zeker bij meerdere kolommen is het verstandig voor een grotere blokbreedte te kiezen.

20. YouTube op je website?

Hoe plaats je een YouTube video op je website? Moet dat met een iframe of iets anders ingewikkelds?

Nee, dat kan echt supersimpel. Het enige wat je hoeft te doen is de url van de video op je pagina te plakken.

Plak de YouTube video url in WordPress.

WordPress herkent aan de url namelijk dat het om een YouTube video gaat. De YouTube video wordt vervolgens netjes op je website geplaatst. Bezoekers kunnen de video op je website bekijken, zonder dat ze naar YouTube zelf hoeven te gaan.

YouTube video op de website.

Dit geldt trouwens voor heel veel andere media platforms. Tweets, Facebook en Instagram posts en zelfs je Spotify playlist kan je via de url op je website plaatsen.

21. Omslagafbeelding (Cover)

Dit vind ik één van de beste blokken van de nieuwe WordPress editor: de omslagafbeelding (of Cover in het Engels). Een omslagafbeelding bestaat uit een achtergrondafbeelding met tekst er overheen. Goed te gebruiken voor je homepage of als pagina header.

De omslagafbeelding in de WordPress editor.

De omslagafbeelding heeft meerdere instellingen. Zo kun je de afbeelding bedekken met een transparante kleur. Goed om de leesbaarheid van je tekst te vergroten.

Verder kun je de achtergrondafbeelding vastzetten (scrolled niet mee met de pagina), het focuspunt van de afbeelding instellen en de tekst opmaken met kleur en links.

Dit maakt de omslagafbeelding een flexibel en krachtig blok.

22. Hele pagina kopiëren

In de oude editor kon je een pagina kopiëren door gewoon alle tekst te selecteren en op een nieuwe pagina te plakken. Met de nieuwe editor kan dat niet meer, want je pagina bestaat uit meerdere blokken.

Gelukkig hebben ze daar wat op gevonden, namelijk de functie Alle inhoud kopiëren. Handig als je de opzet van een bestaande pagina wilt gebruiken voor een nieuwe.

Alle inhoud kopiëren van een WordPress pagina.

Om van een pagina alle inhoud te kopiëren:

  1. Selecteer rechts bovenin je scherm de optie Meer gereedschap & opties weergeven (drie stipjes boven elkaar).
  2. Selecteer Alle inhoud kopiëren.
  3. Open een nieuwe pagina en plak hierin de inhoud.