Categorieën
marketing techniek

Adblockers, wel of niet doen?

Apple

Adblockers voor desktop browsers (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox etc.) bestaan al vrij lang. De meest gebruikte zijn Adblock en Adblock Plus (niet van dezelfde makers trouwens). Het automatisch blokkeren van advertenties heeft recent meer aandacht gekregen.

Apple heeft de laatste versie van haar iOS besturingssysteem uitgerust met een eigen adblocker. Nu is het mogelijk om advertenties ook op je mobiel te blokkeren, iets wat eerder niet goed kon.

Inkomsten

Er zijn heel wat artikelen over adblockers geschreven. Die gaan vooral over waarom je adblockers wel of niet mag gebruiken. Het belangrijkste argument om ze niet te gebruiken is dat daarmee websites inkomsten mislopen. Dit zou schadelijk zijn voor het internet en uiteindelijk voor de gebruiker – wij dus.

Maar voor de gebruiker zijn er drie goede redenen om wel een adblocker te gebruiken. Advertenties zijn meestal irritant, soms gevaarlijk en vertragen bijna altijd de snelheid van websites.

Basketbalschoenen

Laten we wel zijn, advertenties zijn meestal irritant. Ze knipperen, bewegen, gebruiken felle kleuren en foute foto’s. Ze doen er alles aan om op te vallen. Logisch, want dat is het doel van een advertentie.

Maar jij bezoekt een website niet voor die advertenties. Je leest dat toffe blog artikel, je wilt een weekendje weg met vrienden boeken of bent op zoek naar een nieuw paar basketbalschoenen. Dan is het vervelend als je daarbij steeds afgeleid wordt door aandachttrekkende advertenties.

Een adblocker zorgt er voor dat die advertenties er niet meer zijn. Nu kun je in alle rust met de website doen wat je van plan bent.

Laadtijd

De meeste advertenties worden ingeladen via scripts vanaf andere websiteservers. Dat kost tijd. Naast dat de website zelf geladen moet worden, is er extra laadtijd nodig voor de advertenties. De meeste bezoekers vinden het niet fijn dat ze lang moeten wachten.

Doordat we steeds vaker websites bezoeken op onze mobiel en tablet, wordt de laadtijd ook steeds belangrijker. Adblockers zorgen ervoor dat de advertenties niet geladen worden en verbeteren dus de laadtijd.

Veiligheid

Met advertenties loop je het risico op malware. Malware is een combinatieterm voor virussen en ander kwaadwillende software. Allemaal hebben ze hetzelfde doel, toegang toe jouw computer en gegevens en daar misbruik van maken. 

Advertenties worden meestal via andere servers ingeladen en zo is het relatief eenvoudig er malware in te verstoppen. Voor degene achter de malware zijn advertenties aantrekkelijk. Ze vallen op, mensen klikken erop en websites met veel bezoekers hebben vaak advertenties.

De malware kan op verschillende manieren op je computer terecht komen. Daarvoor hoef je nog niet eens op een advertentie te klikken. Alleen al door het laden van de advertentie kan de malware binnendringen. (dit is zgn. pre-click malware). Er zijn meerdere soorten malware die via advertenties verspreid worden.

Malware is een groeiend probleem dat zowel desktop als browsers voor mobiel en tablet treft. Zoals beschreven op deze Wikipedia pagina over malvertising. Ook hier is een adblocker een eenvoudig en doeltreffend middel dat jou als gebruiker beschermt.

Verbeteren

Al met al zijn dat drie niet heel onbelangrijke redenen om een adblocker te gebruiken. Zolang de nadelen van advertenties blijven bestaan – irritant, langere laadtijd en risico op malware – geef ik gebruikers groot gelijk adblockers te installeren. Het is aan de adverteerders om met een beter, veiliger en sneller advertentiesysteem te komen.

Meer lezen

Why Web Designers Should Not Use Ad Blockers, Smashing Magazine

Ad Blocking and the Future of the Web, zeldman.com

Hoe overleven websites in het tijdperk van de adblocker?, nu.nl