Categorieën
ontwerp

Een digitale, responsive versie van Wim Crouwel’s affiche Vormen van de kleur

Wim Crouwel is een Nederlandse grafisch ontwerper. Hij is bekend om zijn minimalistische ontwerpen met typografie en een strak onderliggend grid. Van Crouwel’s affiche Vormen van de kleur heb ik een digitale, responsive versie gemaakt.

De vormen van der kleur

Affiche voor de tentoonstelling ‘Vormen van kleur’ in het Stedelijk Museum Amsterdam (1967).

Het affiche heeft een helderrode achtergrondkleur met een groene constrasterende halve ring aan de bovenkant. De rest van het affiche bestaat uit typografie. De afmetingen van het affiche zijn 95×64 cm.

Grid

Om een digitale, responsive versie van dit affiche te maken, heb ik eerst het door Crouwel gebruikte grid geanalyseerd.

Het grid bestaat uit een raster van rijen en kolommen. Elke rij en kolom is opgedeeld in een aantal vierkanten (units). De hoogte en breedte van een unit zijn een veelvoud van de tussenruimte tussen de kolommen en rijen (gutter in het Engels).

Analyse van het gebruikte grid in het affiche ‘Vormen van de kleur’ van Wim Crouwel.

Ik ben uitgekomen op een grid met een unit van 72×72 mm, acht kolommen, twaalf rijen en een gutter van 8 mm (dat is 1/9 deel van de unit).

Smartphones en kleine schermen

De digitale, responsive versie van het affiche bestaat uit twee formaten. Een smalle versie voor smartphones en het originele formaat voor grotere schermen Voor het gemak heb ik de afmetingen van het affiche in mm rechtstreeks omgezet naar px. Dat zal niet altijd juist zijn, maar voor deze oefening volstaat het.

Voor de smalle, smartphone versie heb ik gekozen voor een schermbreedte van 320 px. Dat is ongeveer de helft van het originele formaat.

Smalle versie affiche ‘Vormen van de kleur’, rechts het gebruikte grid.

Verder heb ik mijzelf de beperking opgelegd de lettergrootte van alle tekst gelijk te houden.

Omdat Crouwel gebruik gemaakt heeft van een grid, was het maken van de smalle versie relatief eenvoudig. De smalle versie heeft vier kolommen en de onderdelen zijn – net als bij het origineel – uitgelijnd op het grid.