Categorie├źn
ontwerp werkgerelateerd

Hoe ik omga met e-mail, telefoon en werk tijdens vakantie

Om kort te zijn, bij mij gaat de stekker er helemaal uit. Geen e-mail, geen telefoon, geen werk. Voor mij is dat de beste manier van vakantie vieren. Tijd voor andere dingen. Bezinning, aandacht voor mijn gezin, het zien van andere landen en culturen. 

Mijn hoofd leeg te maken. Uiteindelijk is dat ook het beste voor mijn werk. Ook al ben ik gedurende mijn vakantie niet bereikbaar, het is toch klantvriendelijk. Want op deze manier heb ik de rest van het jaar voldoende energie, creativiteit en inspiratie.

Praktisch

Voor mijn zakelijke e-mail zet ik een auto-reply aan. Daarin staat dat ik mijn e-mail weer lees en beantwoord na de vakantie. Op mijn telefoon heb ik geen zakelijke e-mail ge├»nstalleerd, zo kom ik niet in de verleiding dat alsnog te gaan lezen. Al vanaf dat ik begonnen ben als zelfstandige heb ik een apart vast zakelijk telefoonnummer. Normaal gesproken staat deze doorgeschakeld naar mijn mobiel, maar in de vakantie zet ik dat uit.

Bij lopende projecten geef ik ruim van tevoren aan wat mijn vakantieperiode is. Mijn klanten weten wanneer ik afwezig ben en houden met hun planning daarmee rekening. De afgelopen jaren heb ik steeds vier weken vrij genomen. Dat zal voor sommige een flinke periode zijn, maar ik kan het je van harte aanbevelen. De eerste week van de vakantie is het voor mij omschakelen van werk naar vakantie. Daarna begint het ontspannen pas is mijn ervaring.

Tijd of geld

Geen e-mail en telefoon, een consequentie daarvan is dat ik aanvragen voor nieuwe projecten pas zie na mijn vakantie. En het risico loop dat het dan te laat is. Ik heb ervoor gekozen dit te accepteren. De kwaliteit en tijd van mijn vakantie wegen voor mij op tegen het eventueel missen van extra inkomsten. Voldoende tijd is voor mij belangrijker dan geld.