Kies je bij het maken van een website voor een template? Een goede keus, want het bespaart kosten en tijd. Maar welke template moet je kiezen? Het aanbod is groot. Er zijn duizenden website templates beschikbaar.
Inhoud eerst
Begin met de inhoud van je website voordat je gaat zoeken naar templates. Dat hoeft niet heel uitgebreid, een lijstje van de belangrijkste vijf tot zeven onderdelen is voldoende. Dit helpt je straks bij het kiezen uit de template.
Denk bij het maken van het lijstje aan de volgende dingen:
- wat zijn de belangrijkste pagina’s
- wat moet er minimaal op je homepage
- wel of geen blog
- projecten, team, diensten etc.
Denk na over je inhoud. Is het vooral tekst of zijn foto’s net zo belangrijk? Verder mogen de pagina’s Contact en Over ons/Over mij op geen enkele website ontbreken.
Vormgeving
Maak een website moodboard. Een website moodboard is een verzameling screenshots van websites die je heel goed vindt. Daarbij gaat het vooral om de vormgeving en uitstraling van websites. Dat kunnen dus best websites zijn uit een andere branche. Met het moodboard pak je de essentie van de door jou gewenste vormgeving en uitstraling.

Hoe maak je zo’n moodboard? Een paar tips. Onderzoek je eigen branche. Bekijk de websites van je concurrenten. Maak screenshots van websites die je goed vind. Bekijk ook websites uit een totaal andere branche. Ben je architect? Bekijk dan eens een paar websites van fotografen.
De screenshots van de beste websites zet je in een overzicht. Dit moodboard helpt je sneller en beter bij het kiezen van een template.
Hoe sneller, hoe beter
De snelheid van een website is echt super belangrijk. Niets is zo irritant als een website waar je seconden lang op moet wachten. Dit kost je echt bezoekers. Zoekmachines als Google nemen de laadsnelheid mee in hun algoritme. Hoe langzamer je website, hoe lager je scoort in de zoekresultaten.
Hoe weet je nu of een template snel of langzaam is? Dit wordt meestal niet vermeld. Dat moet je dus zelf uitzoeken.
Google heeft een website waarmee je dit eenvoudig en snel zelf kunt testen. Op PageSpeed Insights kun je de url invoeren van de website die je wilt testen.

Om de snelheid van een template te testen, heb je de url van de demopagina nodig. Elke template heeft een demo. Deze url gebruik je op de PageSpeed Insights pagina.
PageSpeed Insights geeft een score voor de snelheid, zowel voor mobiel als desktop. Zo kun je eenvoudig zien of de template goed presteert of niet.
Wat mag het kosten
Wat kost een goede template? Wat is nou de moeite waard om ervoor te betalen?
De prijzen voor templates variëren van gratis tot € 100,-. Je kunt een goede template aanschaffen voor € 50,-. Dat is echt een prima prijs voor een template. Daar moet je niet te moeilijk over doen.
De aanschaf is een eenmalige uitgave. Je kunt beter iets meer betalen voor een goede template, dan jaren zitten met een slecht product.
Belangrijker dan de prijs, is de support die je erbij krijgt.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Support op je template is belangrijk voor als je er even niet uitkomt. Kun je ze e-mailen? Is er een forum? Check het forum op de meest gestelde vragen. Je krijgt dan al gauw een idee van de problemen die spelen. En hoe daar op wordt gereageerd. Gebeurt dat snel en professioneel? Of duurt het dagen voordat er antwoord wordt gegeven.
Kies je website template
Waar moet je op letten bij het kiezen van een website template:
- maak een lijstje met de belangrijkste onderdelen van je website
- maak een moodboard met websites die je goed en mooi vindt
- controleer de snelheid van de templates
- check hoe het zit met support