Categorieën
ontwerp

Plaats menu website aan de zijkant

Het is nog steeds vrij gebruikelijk dat de navigatie – het menu – zich aan de bovenkant van de website bevindt. Waarom eigenlijk? Met de komst van grotere en bredere beeldschermen zou het logischer zijn het menu naar de zijkant te verplaatsen.

Tegenwoordig gebruiken we websites steeds meer op telefoons en tablets. Deze schermen zijn vaak veel kleiner en vragen weer een hele andere aanpak voor de navigatie. Dat is een onderwerp op zich en laat ik in dit artikel achterwege.

Het menu is nog steeds het belangrijkste navigatiemiddel voor een website. Het laat zien waar je bent. En je kunt met een klik of touch naar een ander gedeelte of pagina gaan. Al heel lang is het de gewoonte het menu bovenaan de website te plaatsen. Links het logo en dan een lijst met de belangrijkste menu-onderdelen. Zo zijn we dat gewend. Ik denk dat dit komt omdat vroeger – voor de komst van smartphones en tablets – de afmetingen van de meeste computerbeeldschermen hiervoor aanleiding gaven.

In de periode 2002 tot 2007 was 90% van de schermafmetingen 1024 768 px of kleiner, zie de tabel. De laatste jaren is dat totaal anders. Nu is bijna 90% van de schermen 1024 x 768 px of groter. Er is dus veel meer ruimte beschikbaar voor websites, vooral in de breedte.

periode1024x768px en kleinergroter
2002 – 200787%13%
201220%80%
201315%85%
201410%90%
Afmetingen (resolutie) van browserschermen van de afgelopen jaren. bron: w3schools.com en StatCounter.

Bij de kleine schermafmetingen van vroeger was de hele breedte van het scherm nodig voor de website. De meest logische plek voor het menu was daarom bovenaan.

Nu is de breedte van website-inhoud (de tekst en afbeeldingen op de pagina’s) ongeveer gelijk gebleven. Zo kun je de regellengte bijvoorbeeld beter niet te lang maken, dan wordt de tekst slecht leesbaar. Met de grotere beeldschermen van tegenwoordig is er veel ruimte bijgekomen, vooral in de breedte.

Tegenwoordig zijn beeldschermen veel groter. Dit maakt het mogelijk het menu op een veel logischer plek te zetten: links.

Het lijkt mij beter het menu aan de linkerzijkant te plaatsen en wel om de volgende redenen:

  • optimaal gebruik van de beschikbare ruimte,
  • vertrouwd, want we zijn gewend om van links naar rechts te lezen,
  • gebruiksvriendelijker, want een lijst in een kolom is overzichtelijker dan in een rij

Om het menu nog beter toegankelijk te maken, kan het worden vastgezet in het scherm. Dat houdt in dat bij scrollen de positie van het menu niet wijzigt.

Dit zie je overigens ook bij andere soorten van navigatie (zoals bij het traditionele menu bovenaan), maar voor een menu aan de zijkant leent het zich bij uitstek. Bij vastzetten is het altijd zichtbaar. Je ziet waar je bent en hebt direct toegang tot andere onderdelen op de website.