De snelheid van websites wordt steeds belangrijker. Met snelheid bedoel ik de tijd die nodig is om een pagina te laden. En waarom is dat steeds belangrijker? Steeds meer websites worden gelezen en gebruikt op mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets.
Internet op mobiel en tablet is soms heel snel (4G), maar meestal niet of heel wisselend van kwaliteit (wifi in je favoriete café of de trein). Uit onderzoek blijkt dat websites die te langzaam laden voortijdig door bezoekers worden verlaten. Het kan je niet alleen bezoekers kosten, maar ook omzet. En zie ze dan maar eens terug te krijgen.

Update 24 maart 2016: Voor zoekmachines zoals Google is de laadtijd van een website een factor in het bepalen van de ranking. Hoe beter de laadtijd, hoe hoger de ranking. (bron: Using site speed in web search ranking op Google’s Webmaster Central Blog)
De snelheid van je website wordt dus steeds belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat je website snel genoeg is? De snelheid wordt bepaald door de omvang van de website (het aantal Mb’s). Hoe zwaarder een website, hoe langer het duurt. De belangrijkste factoren die de snelheid van je website bepalen kun je indelen in twee groepen: techniek en inhoud.
1. Techniek
Hoe een website gemaakt is (de code), is van grote invloed op de laadsnelheid. Dit zie je dus niet zo snel aan de voorkant (het wordt nu wat technisch). De belangrijkste factor is het aantal externe bestanden dat geladen moet worden, zoals stylesheets (voor de opmaak van je website) en javascript. Idealiter zijn dat er enkele, maar bij sommige websites zijn dat er tientallen. Elk bestand dat geladen moet worden kost (laad-)tijd. Hoe minder, hoe beter dus.
De omvang van deze bestanden is ook van belang. Heel simpel; hoe groter het bestand, hoe langer de laadtijd. Kleine bestanden krijg je als er slim en efficiënt geprogrammeerd is. Veel websites staan bomvol code die niet gebruikt wordt of er dubbel instaat. Om de omvang van bestanden nog kleiner te krijgen kunnen ze gecomprimeerd worden (vergelijkbaar met het zippen van bestanden).
2. Inhoud
Naast de techniek is de inhoud van de website, wat er op de pagina’s staat, van invloed op de snelheid. De grote boosdoeners zijn afbeeldingen. De bestandsgrootte van afbeeldingen is relatief groot. Een pagina met afbeeldingen is al gauw velen malen groter dan een pagina met alleen tekst. Gebruik afbeeldingen met mate en bedenk dat elke afbeelding je website langzamer maakt.
Andere factoren van belang zijn de zgn. ‘rijke’ content onderdelen, zoals (interactieve) Google Maps, Twitter en Facebook feeds en advertenties. Hiervoor geldt dat ze vaak afhankelijk zijn van informatie die ingeladen moet worden van externe bronnen. En dat kost tijd.
Meten is weten
De snelheid van je website is vrij objectief te meten. Bedrijven zoals Google en Mozilla bieden tools aan waarmee je dit gedetailleerd kunt analyseren. Vaak geven deze tools ook advies wat er verbeterd kan worden.
Bestaande websites kunnen hiermee goed verbeterd worden. Sommige maatregelen zijn eenvoudig door te voeren en leveren een grote winst op. Voor nieuwe websites geldt dat laadsnelheid een cruciaal aandachtspunt dient te zijn tijdens ontwerp en bouw.