Categorieën
artikelen ontwerp techniek

Website template of ontwerp op maat?

Eenvoudig gesteld zijn er twee manieren om een nieuwe website te realiseren. Met een kant-en-klaar ingekocht template of op maat gemaakt. Beide hebben voor- en nadelen.

Website templates

Een template is een zo goed als kant-en-klare website. De template bestaat uit verschillende soorten pagina’s (home, projecten, blog, contact etc.), onderdelen en functies. Voor je eigen website kies je de pagina’s en onderdelen uit die je nodigt hebt. Vervolgens pas je de template aan naar wens, bijvoorbeeld om de huisstijl van je bedrijf erin te verwerken.

Voordelen

Er zijn 100-den online shops waar je website templates kunt kopen. Daarmee kom ik op het eerste voordeel van een website template. Ze zijn goed betaalbaar. Prijzen variëren van € 10,- tot ca. € 100,-. Daar kan een website die je op maat laat maken niet tegen concurreren. En dat is gelijk het volgende voordeel: tijd.

Templates zijn zo goed als complete websites. Het realiseren van een nieuwe website met een template kan in een relatief korte tijd. Voor een website op maat is er gemiddeld meer tijd nodig.

Nadelen

Website templates hebben ook nadelen. In mijn ervaring zijn dit de belangrijkste twee:

  • templates zijn te groot en te log
  • aanpassingen zijn relatief duur

De meeste templates hebben heel veel functies en onderdelen. Bijvoorbeeld meerdere homepages, menu’s en veel type pagina’s. Handig, want dan kun je uitkiezen wat bij je past. Nadeel hiervan is dat het zorgt voor veel extra code.

Deze code moet wel allemaal geladen worden. Dit zorgt voor een langere laadtijd van je website. En dat terwijl een korte laadtijd zowel voor de gebruikers van je website als voor Google steeds belangrijker isZie ook mijn artikel over laadsnelheid..

Meestal kun je niet gebruikte onderdelen en functies wel verwijderen uit de template. Maar dat kost vaak veel tijd. Templates kunnen erg groot zijn (vanwege al die functies en onderdelen). Uitzoeken welke code waarvoor gebruikt wordt is dan een tijdrovende klus. Bovendien is de template is door iemand anders gemaakt. Het kost tijd te ontdekken welke code structuur er gebruikt is (als er al een structuur is).

Dat is gelijk het tweede nadeel. Bij een template met veel code zonder goede structuur kost het veel tijd een aanpassing door te voeren. Elke wijziging in de template moet bovendien goed getest worden (geldt voor elke aanpassing).

Testen zijn nodig voor de verschillende devices (telefoon, tablet en computer) en browsers (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, Android, iOS etc.). Daar komt bij dat een Internet Explorer op Windows 10 weer anders is dan op Windows 8.

De omvang, structuur en kwaliteit van de template code kan sterk verschillen. Vaak is de kwaliteit niet aan de voorkant te zien. Een template kan een mooie vormgeving hebben, maar verschikkelijk slecht gemaakt zijn. Let wel, er zijn ook goede templates. Bij het kiezen van een template is het daarom belangrijk ook de code goed te beoordelen.

Website op maat

Bij een website op maat wordt het ontwerp en de realisatie zelf gedaan. De voor- en nadelen hiervan zijn omgekeerd als voor een website template. Een website op maat laten maken duurt meestal langer (en is o.a. daardoor duurder), maar de kwaliteit is vaak beter.

Voor elk onderdeel en functie bij een website op maat is bewust gekozen. Er is dus geen overbodige code voor onderdelen die niet gebruikt worden. Hierdoor is de performance (laadtijd) vaak stukken beter. Omdat de code in eigen beheer gemaakt is, zijn aanpassingen eenvoudiger en sneller door te voeren. Ook onderhoud aan de website is daarmee beter te realiseren.