Categorieën
artikelen techniek WordPress

WordPress updaten? Zorg voor een backup strategie

Het updaten van WordPress is eenvoudig. Het is letterlijk één druk op de knop. Maar bij updaten loop je altijd het risico dat je WordPress website het niet meer doet. Voorkom uren frustratie door een gebroken website en zorg voor een goede backup strategie.

WordPress updates

Er komen regelmatig updates uit van WordPress. Deze updates brengen nieuwe functies, verhelpen bugs en verbeteren de veiligheid. Niet updaten is eigenlijk geen optie. Met een niet bijgewerkte website loop je het risico op hacks, malware en virussen. Ook kun je problemen krijgen met je website hosting.

WordPress updaten button
WordPress updaten button

Updaten van je WordPress website is dus noodzakelijk.

Nu is het updaten zelf niet het probleem, dat is vrij eenvoudig. Probleem is dat een update er voor kan zorgen dat je WordPress website het niet meer doet.

Hoe kan het eigenlijk dat WordPress stuk kan gaan door een update?

Onder de motorkap

Met elke update is WordPress weer een beetje anders. Functies worden verbeterd, code wordt aangepast en fouten verwijderd. Daar zie je in WordPress meestal niet zo veel van. Het zijn vooral wijzigingen onder de motorkap.

Voor een website heb je naast het WordPress CMS ook een thema (template of theme) nodig. En vaak maak je ook wel gebruik van enkele plugins.

WordPress thema’s en plugins worden door andere bedrijven gemaakt. Als er een WordPress update aankomt, passen deze bedrijven hun thema’s en plugins aan. Zodat ze weer goed samenwerken met WordPress.

En daar gaat het soms mis.

Het bedrijf ziet een gewijzigde functie van WordPress over het hoofd. Of voert zijn eigen wijziging niet goed uit. Resultaat, bij het updaten van WordPress werkt plugin of thema niet meer. In het ergste geval ligt je website uit de lucht.

Komt dat vaak voor? Nee, in mijn ervaring niet. Maar als het gebeurt, is het wel ontzettend vervelend.

WordPress backup strategie

Zorg voor een goede backup strategie. Gaat het mis, dan kun je de backup terugzetten. WordPress heeft geen backup functie. Dat moet je dus zelf regelen. Je hebt de keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • handmatige backup
  • automatische backup
  • backup service

Opmerking: Je kunt het onderhoud en updaten van je website ook uitbesteden. Er zijn bureaus gespecialiseerd in onderhoud van WordPress websites. Dit artikel is voor diegene die zelf hun WordPress website onderhouden – wat prima kan.

Handmatige backup

Handmatig een backup maken kan op twee manieren: met een backup plugin of via je website hosting.

Met een backup plugin maak je van tevoren een backup van je website. Deze bewaar je op een andere locatie (computer, cloud etc.). Voordeel is dat je zelf bepaalt wanneer je de backup maakt. Er zijn twee nadelen:

  1. het terugzetten vereist wel wat technische kennis
  2. je website is uit de lucht zolang je de backup niet hebt terug gezet

Ik heb zelf veel ervaring met Duplicator. Op wordpress.org vind je meer backup plugins.

Jouw web hosting biedt waarschijnlijk ook een backup oplossing. Via het controlepaneel van je website hosting kun je een backup van je website maken en terugzetten. Nadeel is dat je de backup wel eerst moet maken. Ben je dat vergeten, dan heb je geen backup om terug te zetten.

Automatische backup

Automatische backups van je website zit vaak bij web hosting in het hogere segment. Gebruikelijk is een dagelijkse backup tot 30 dagen terug. Zo heb je altijd een actuele backup voorhanden. Het terugzetten van de backup is meestal eenvoudig.

Check bij je hosting wat voor backup functies er worden aangeboden.

Backup service

Een backup service gaat een stapje verder. Dingen die een backup service voor je doet:

  • van tevoren checken op update problemen
  • vergelijken website voor en na de update
  • automatische backup
  • eenvoudig terugzetten backup

Een backup service draait vanaf een andere website. Daar kun je de updates checken, uitvoeren en backups terugzetten. Een backup service controleert van tevoren of de update problemen gaat geven en waarschuwt je hiervoor.

Backup services bieden vaak nog extra functies aan. Bijvoorbeeld het monitoren van je website. Gaat er iets mis met je website, dan krijg je daar automatisch bericht over. Voor een backup service betaal je een maandelijks bedrag.

Voorbeelden van WordPress backup services zijn: VaultPress en ManageWP.

Kies je strategie

In onderstaande tabel de voor- en nadelen nogmaals overzichtelijk naast elkaar:

handmatige backup
(plugin)
handmatige backup
(hosting)
automatische backup
(hosting)
backup service
autom. backup makenjaja
eenvoudig backup terugzettenjajaja
pre-update checkja
monitoring websiteja


Zelf je WordPress website updaten en onderhouden? Dat kan prima! Maar zorg wel voor een goede backup strategie.