Stel, je bent op zoek naar een sportschool (of een boekhouder, aannemer etc.). Je hebt er een gevonden en typt de url in je browser. Na 5 seconden is de halve pagina geladen. Wat doe je? Blijf je wachten? Een trage website kan klanten kosten. Heb je zelf een WordPress website? Dan kun je die eenvoudig sneller maken.
WordPress website zelf sneller maken
Verminder het aantal afbeeldingen, gebruik de juiste afmetingen en gebruik zo min mogelijk plugins. Hiermee kan je WordPress website een stuk sneller worden. Dat levert meer bezoekers en meer klanten op.
Een snellere website is meer omzet
De meeste mensen zijn niet zo geduldig. 5 seconden wachten is lang, zeker op internet. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 bezoekers na vier seconden al vertrokken zijn (1).
Amazon heeft uitgezocht dat elke 0,1 seconde extra laadtijd hen € 10.000.000,- aan omzet kost (2). Nu ben jij Amazon niet, maar er is een relatie tussen laadtijd en de omzet van je bedrijf.
Een snellere website is een hogere ranking
Er is nog een tweede reden om de laadsnelheid van je WordPress website te verbeteren. Google plaatst je website lager in de zoekresultaten als zij vinden dat je website te langzaam is (3). Laadtijd is één van de criteria die Google gebruikt bij het ranken van je website in de zoekresultaten.
Website snelheid testen
Hoe weet je nou hoe snel (of langzaam) je WordPress website is? Dat kun je zelf testen of vragen aan een ander, maar beter is het gewoon te meten.
Dat kan met de Page Speed tool van Google. Je typt het adres van je website in en de tool geeft een score voor de snelheid. Bonus: je krijgt een score voor zowel mobiel als desktop.
Page Speed Insights geeft aan wat de mogelijke oorzaken zijn van een te lange laadtijd.
Verminder het aantal afbeeldingen
Afbeeldingen kosten relatief gezien veel laadtijd. Een gemiddelde afbeelding kost net zoveel laadtijd als 20 A4-tjes tekst.
Kijk kritisch naar de hoeveelheid afbeeldingen die je gebruikt op je website. Twee à drie afbeeldingen per pagina is meestal genoeg.
Comprimeer je afbeeldingen
Met comprimeren wordt de bestandsgrootte van een afbeelding kleiner. En dat scheelt weer laadtijd.
Ik gebruik hiervoor al jaren de plugin Smush It. Dit levert mij besparingen op tot 20% per afbeelding. Smush It comprimeert automatisch elke afbeelding die je uploadt.
Gebruik de juiste afmetingen
Stel, je hebt een mooie contactpagina op je website met een afbeelding. Deze afbeelding is van gemiddelde grootte, niks bijzonders. Maar in werkelijkheid wordt er een drie keer zo grote afbeelding geladen. Ik zie dat veel te vaak gebeuren. En dat is echt superzonde.
Het heeft bijna altijd te maken met het WordPress theme dat je gebruikt. Het theme moet er namelijk voor zorgen dat het juiste formaat geladen wordt.
Wat kun je hieraan doen?
Twee dingen. Het eerste, vraag er je webdesigner naar. Vraag hoe het WordPress theme omgaat met het laden van het juiste afbeeldingenformaat.
Heb je geen webdesigner? Gebruik dan de volgende vuistregel bij het uploaden van afbeeldingen.
- grote afbeelding: niet groter dan 1500 x 1500 px
- middelgrote afbeelding: niet groter dan 900 x 900 px
- kleine afbeelding: niet groter dan 400 x 400 px
Check wel altijd je website nadat je de afbeelding hebt geplaatst. Is de kwaliteit goed, is het beeld scherp? Het gebruiken van deze vuistregel kan je veel laadtijd schelen.
En video’s dan?
Video’s zorgen over het algemeen niet voor een langere laadtijd. Dat komt doordat video’s pas geladen geworden als de bezoeker deze selecteert. Het laden van een video kost dan wel tijd, maar de bezoekers ervaart dat niet als vervelend.
Doet een video op je website dan helemaal niks met je laadtijd? Wel een beetje. De meeste websites gebruiken services als YouTube en Vimeo. Daarvoor worden extra bestanden geladen, maar die zijn meestal geoptimaliseerd en kosten dus niet veel laadtijd.
Wees zuinig met plugins
Voor je WordPress website zijn de meest fantastische plugins beschikbaar. Voor de meeste plugins worden extra bestanden geladen. Gebruik je meerdere plugins dan kan het aantal extra bestanden flink oplopen. En je raadt het al, dat is extra laadtijd.
Wees kritisch welke plugins je gebruikt. Voor een gewone WordPress website is maximaal vijf plugins meer dan voldoende.
Er zijn trouwens ook plugins die je website sneller maken, daarover straks meer.
Sliders
Ik moet het hebben over sliders. Je kent ze wel, ze staan meestal op de homepage. Het is een soort diavoorstelling met meerdere grote afbeeldingen. Heeft jouw website een slider? Ik heb eigenlijk maar één tip voor je: neem er afscheid van.
Twee redenen:
- de meeste bezoekers irriteren er zich aan
- meerdere grote afbeeldingen: killing voor je laadtijd
De meningen over het nut van een slider zijn sterk verdeeld. Ik ben er geen voorstaander van. Maar hoe je er ook over denkt, vanuit het oogpunt van gebruikersgemak (lees laadtijd) is het sowieso verstandig geen slider te gebruiken.
Voor de pro’s
Tenslotte een aantal maatregelen die wat ingewikkelder zijn om uit te voeren. Maar omdat ze de laadtijd enorm kunnen verbeteren, wil ik ze kort noemen. Schrik niet van de termen, ik leg het je eenvoudig uit – hoop ik :).
- caching
- CDN
- lazy loading
Bij caching wordt er een kopie van je website gemaakt. Deze kopie staat klaar voordat de bezoeker op je website komt. Hierdoor kan de website veel sneller geladen worden.
Met CDN worden afbeeldingen vanaf een andere server geladen. Een andere server dan waar je website zelf op staat. Je kunt het zien als een auto die met twee motoren is uitgerust in plaats van één.
Een afbeelding pas laden als die op je scherm staat. Dat is wat Lazy loading doet. Een afbeelding onderaan de pagina, wordt pas geladen als die in beeld komt.
Voor al deze maatregelen zijn er WordPress plugins beschikbaar.
Een snellere WordPress website
Jouw WordPress website kun je een stuk effectiever maken door de laadtijd te verbeteren. Verminder het aantal afbeeldingen. Zorg ervoor dat de juiste afmetingen geladen worden. Neem afscheid van die slider en gebruik alleen plugins die echt meerwaarde bieden.
Bronnen
(1) en (2): How Website Speed Affects Conversion Rates op globaldots.com
(3): Google houdt al sinds 2010 rekening met de snelheid van je website. Sinds 2018 doen ze dat ook voor weergave op mobiel.